четвртак, 29. јануар 2015.

Петнаест предмета из Британске краљевске колекције по избору аутора блога

Када сам једном приликом трагао по интернету a у намери да пронађем погодан материјал за тему којом сам се у том тренутку бавио, наишао сам на сајт Британске краљевске колекције и испрва нисам ни био свестан на какву сам историјско - естетску ризницу наишао. Сајт је прави трезор за све историчаре и естете а количина, разноврсност и организација предмета просто  остављају без даха. И на крају када проведете сат, два на сајту схватићете да су Британци фотографисали и скенирали апсолутно све личне предмете својих владара. Невероватно заиста! Овом приликом а за поштоване читаоце мог блога издвајам петнаест (по мом укусу) најлепших предмета. Уживајте! :)

1. Ормар за медаље од храстовине, корњачиног оклопа и месинга из 1740. године.


2. Крунидбена Библија са крунисања краља Џорџа III из 1747. године.


3. Бурмутица од ахата, злата, стакла и емајла са уметнутом минијатуром политичара Роберта Дарсија из 1745. године.


4. Преносни ормарић лакиран златном и сребрном бојом. Израђен у Јапану почетком 20. века. Поклон јапанске царице краљици Мери око 1930. године.


5. Позлаћени сто од боровине и буковине са мермерном плочом направљен 1704. за краљицу Ану.


6. Бочни ормар од ружиног дрвета са додатком месинга, мермера и позлаћене бронзе начињен почетком 19. века.


7. Биста краља Џорџа IV угравирана у комад сибирског аместита начињена између 1820 - 1830.


8. Ваза од позлаћена бронзе настала почетком 19. века.


9. Бележница краљице Шарлоте од корњачиног оклопа, злата и дијаманата из 1765.


10. Столица са позлатом и цветном таписеријом из 1828. године.


11. Порцуланска ваза настала око 1815. у Бечу.


12. Писаћи сто од метала, калаја, абоноса и коже из 1815. године


13. Ормар за порцелан израђен у Француској око 1770. године. Припадао је краљу Џорџу IV.


14. Писаћи сто од храстовине и ораховине са додатком корњачиног оклопа, месинга и позлаћене бронзе из 1715. године.


15. Лепеза француске краљице Марије Антоанете






Нема коментара:

Постави коментар