среда, 30. децембар 2015.

Топ 15. фотографија Фрагмената прошлости у 2015. години

Драги пријатељи Фејсбук странице Фрагменти прошлости , са задовољством представљам избор од 15. фотографија које сам постављао током одлазеће 2015. године. Фрагменти прошлости настали су током новембра 2014. године и за нешто више од годину дана успели су да освоје симпатије преко 2250. пратилаца. Главна активност странице базира се на постављању фотографија, како из наше тако и из стране прошлости а дијапазон интересовања веома је широк обухватајући сфере историје, културе и уметности које су аутору странице блиске и занимљиве. Поред постављања фотографија, преузетих са интернета и скенираних из бројне литературе, новина је и ауторска израда фото компарација тј. упоређивања истих или сличних појава у различитом времену. Секундарна активност странице и ређа, јер изискује доста времена за припрему, је израда видео прилога. До сада се та активност базирала на изради биографских прилога о члановима династије Обреновић о којима је до сада израђено укупно 7. видео прилога. Но, тема овог блог поста су фотографије и то фотографије које су изазвале највише Вашег интересовања, ознака свиђања, коментара и дељења. У 2015. години поделио сам преко 260. фотографија. Сасвим очекивано највише сте волели фотографије из српске историје, поготово када је у питању династија Обреновић, нешто мање династија Карађорђевић, затим фотографије дела српских сликара и фотографије везане за војску и ратове. Што се тиче фотографија из стране историје интересовање пратилаца странице је скромније али не толико да није вредно помена, тако да су вам је у тој  сфери најзанимљивије биле фотографије античких локација и артефаката. 

15. Кнез Михаило у ентеријеру 

Фотографија објављена 20. децембра 2015. године освојила је укупно 36. ознака свиђања. На идеју да је поставим и напишем краћи опис дошао сам инпирисан књигом "Бездно" Светлане Велмар Јанковић. 
"У данашње време хиперпродукције, готово је незамисливо како су некада фотографије настајале. Само да би настала ова фотографија, кнез Михаило је морао да седи непомичан око три часа. Оно до чега се тешко долази свакако се и више цени и припрема тако да на њој ништа није плод случаја. Кнежев фотограф и двороуправитељ Анастас Јовановић брижљиво је припремио овај ентеријер. Кнез седи прекрштених ногу и главе ослоњене на једну руку, вероватно да би олакшао себи дуго седење. На столу, преко богато везеног столњака, раширена је географска карта на којој је неколико књига затим ту је и метална фигура средњовековног ратника као и слика кнегиње Јулије у овалном раму, а на зиду изнад стола поставњен је портрет кнеза Милоша. Фотографија, или да се прецизније изразим таблотипија, је могла настати или у кнежевом двору у Бечу или на пољском добру Иванка и то између 1853. и 1858. године."


14.  Зграда Хрватског дома и Дома ЈНА

Фотографија објављена 10. новембра 2015. године освојила је укупно 39. ознака свиђања. Ово је заправо моја ауторска фотографија коју сам начинио у свом родном граду, Руми. Фотографија изгледа сјајно захваљујући дивној архитектури зграде али и филтеру за обраду фотографија. Нажалост, без тог филтера види се колико је ово дивно здање запуштено и препуштено небризи. Овако, пуким случајем настала је једна дивна слика која ми је веома драга.



13. Венчани лист Јосипа и Јованке Броз 

 Фотографија објављена 25. октобра  2015. године освојила је укупно 41. ознака свиђања.

Титов и Јованкин венчани лист. Младожења старији 32 године, без уписаног занимања, живели у истој улици пре брака...


  
12. Панорама Рима 

Фотографија објављена 29. новембра 2015. године освојила је укупно 43. ознака свиђања.
Ово је вероватно једна од најстаријих ако не и најстарија фотографија Рима настала далеке 1842. године. 



11. Иранска породица 

Фотографија објављена 17. децембра 2015. године освојила је укупно 44. ознака свиђања.



10. Ловачка фотографија краља Александра Обреновића

Фотографија објављена 05. јануара 2015. године освојила је укупно 45. ознака свиђања.
Оволики број свиђања је био прави рекорд с обзиром да је у то време број пратилаца странице био мали. 



9. Фото компарација Ћеле куле  

Фотографија објављена 23. децембра 2015. године освојила је укупно 48. ознака свиђања.
Упоређење Ћеле куле из 1878. године када је након ослобођења Ниша подигнут заштитни кров и из 1902. када је над њом изграђена капела.


 


8. Померање стамбене зграде у Румунији 

Фотографија објављена 03.децембра 2015. године освојила је укупно 52. ознака свиђања.
Оваква фотографија могла је само да настане у Чаушескуовој Румунији када је велики број зграда порушен да би се направио велики булевар који би водио до монументалне палате коју је румунски диктатор градио. Неке зграде су посебном техником премештене. У исто време вредно дивљења и сулудо, зар не?


 7. Споменик кнезу Михаилу у Београду 

Фотографија објављена 26.децембра 2015. године освојила је укупно 53. ознаке свиђања.
Споменик кнезу Михаилу свечано је откривен децембра 1882. године, девет месеци након што је Србија проглашена краљевином. Ово је једна од најранијих фотографија споменика


6. Руски цар и британски краљ

 Фотографија објављена 06.децембра 2015. године освојила је укупно 91. ознаке свиђања.
Ова фотографија је изазвала велико интересовање управо због огромне сличности ова два владара. То заправо и није неко чудо када се узме у обзир да је обојици ових владара британска краљица Викторија била баба. 

 05. Принц Ђорђе Карађорђевић на часу историје  


Фотографија објављена 20.децембра  2015. године освојила је укупно 132. ознаке свиђања, укључујући и оне које је добила дељењем на другим страницама
У време када је ова фотографија настала принц Ђорђе је био престолонаследник и о његовом образовању је вођена посебна брига. 



04. Принц Ђорђе и принц Александар као деца 

Фотографија објављена 13.октобра 2015. године освојила је укупно 230. ознака свиђања.
  


03. Откриће статуе Антиноја 
  
Фотографија објављена 22. новембра 2015. године освојила је укупно 272. ознаке свиђања, укључујући и оне које је добила дељењем на другим страницама.  



 02. Гадафи на Петроварадинској твррђави 

 Фотографија објављена 20.октобра 2015. године освојила је укупно 515. ознака свиђања, укључујући и оне које је добила дељењем на другим страницама.


 01. Зимска идила старог Новог Сада

Фотографија објављена 24.децембра  2015. године освојила је укупно 690. ознака свиђања, укључујући и оне које је добила дељењем на другим страницама.


Хвала што пратите Фрагменте прошлости. Настављамо дружење и у наредној години! 


 



Нема коментара:

Постави коментар